Vrede volgens Nancy

 
01 okt 2015, by Karin in Psychologie, relaties, Vrede volgens

Zoals jullie wellicht weten ben ik beheerder van de FB pagina Ik wil vrede I want peace. Op deze pagina is er een rubriekje getiteld: vrede volgens. Hierin stel ik drie vredesvragen aan mensen die ik inspirerend en motiverend vind en die het verschil maken.

Eén van deze mensen is mijn ex-collega Nancy Steutel. Een spirituele vrouw die naast haar werk als business en relatiecoach ( http://www.nancysteutel.nl ) tevens auteur is van het boek “Voorkom een vechtscheiding”. De korte versie van haar antwoorden heb je reeds kunnen lezen op mijn FB pagina, maar haar uitgebreide antwoord wil ik jullie niet onthouden.

Nancy Steutel klein
Wat is volgens jou vrede
Vrede is eigenlijk een toestand van ‘zijn’, net als liefde en vreugde dat is. Dat gaat het verstand te boven. Emoties is iets van het verstand en die kent tegenstellingen: goed en slecht. In vrede zit die dualiteit er niet in. Het is er. Vrede is voor mij eigenlijk ‘bewustwording van het moment zelf’. Daar zit geen verleden en toekomst in. Vrede is alles omarmen wat er in het moment zelf aanwezig is van pijn, verdriet tot aan liefde en vreugde.

Waarom is er geen vrede
Heel simpel: omdat angst (het lijden) regeert. We bieden weerstand tegen alles wat er nu is. Het verstand (ego) begrijpt niet dat de enige gelegenheid om vrede te ervaren zich in het moment zelf bevindt. Vrede bevindt zich niet in het verleden, niet in de toekomst en ook niet bij de ander. Het is NU en het zit in ieder mens verborgen. Het verstand wil ver van het NU vandaan blijven. Vrede is immers het einde van het ego. Vanuit angst (het lijden) wijzen mensen met hun beschuldigende vinger naar de ander. Zij ‘moeten’ veranderen om zelf vrede of liefde te kunnen ervaren. We zijn zo druk bezig om anderen, onze omgeving, de wereld te willen veranderen om ons goed te voelen. Dat is hetzelfde als een vierkant blokje in een rond gat te willen duwen. Dat gaat niet lukken en het brengt een hoop frustratie en onvrede met zich mee. Dat we de ander willen veranderen, ontstaat vaak omdat we onbewust loyaal zijn aan ons verleden, familiesysteem, cultuur, kerk, gemeente, werk etc. We zijn niet meer trouw aan onszelf. Een mens, heeft net als een dier, de behoefte om ‘erbij te horen’ en handelen onbewust vanuit de overtuigingen, waarden en normen vanuit verschillende systemen waar we vandaan komen of waar we op dat moment inzitten. De meeste relaties worden daardoor destructief, omdat we de ander zien als de belemmering, terwijl die ander juist de uitnodiging is om naar binnen te gaan, zodat je je eigen liefde kunt voelen en weer trouw kan zijn aan jezelf.

Hoe bewaar je vrede in je eigen leven
Door verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen pijn (lijden). Daardoor ontstaat er vanzelf vrede. Vrede is voor mij overigens niet een doel op zich, eerder een bewustwordingsproces dat blijft doorgaan. Dat stopt nooit. Ik kan bijvoorbeeld mijn angsten nog steeds voelen, alleen ben ik mij er steeds sneller van bewust. Ik was in mijn leven redelijk ‘pijn vermijdend’ en duwde pijn en onvrede weg. Wanneer ik nu merk dat ik onvrede wegduw, dan denk ik aan een bal onder water duwen. Hoe harder ik die bal onder water duw, hoe harder deze omhoog komt. Ik heb geleerd dat als ik door mijn pijn heenga, in plaats van eromheen, dat vrede vanzelf naar boven komt drijven. Dit doe ik door er erkenning aan te geven en mij er totaal aan over te geven. Dat gebeurt bij mij meestal in de natuur als ik wandel of hardloop in het bos. Pas als ik het compleet aanvaard, dan verandert onvrede vanzelf in vrede en angst in vertrouwen. Als ik mij ertegen verzet of net doe alsof het er niet is, dan blijft onvrede en angst regeren. Mezelf vergeven voor die dingen die ik niet goed heb aangepakt is ook een manier om vrede in mijn eigen leven te ervaren. Zodra ik merk dat ik met een wijsvinger naar een ander wijs, zeg ik tegen mezelf: ‘Gebruik de ander om te zien wat er in jou leeft!’ Dat zet de boel lekker op z’n kop. Het zorgt ervoor dat afhankelijkheid en frustratie transformeert naar zelfstandigheid en vrijheid. Door anderen als een spiegel te zien, creëer ik steeds meer vrede en liefde in mezelf. Daar ligt voor mij de sleutel om ook vrede en liefde voor anderen te kunnen voelen.

love-yourself1

Laat je reactie achter

Ik vind het leuk als je laat weten hoe jij erover denkt.