Volg je hart want dat klopt

 
24 apr 2015, by Karin in Motiveren inspireren, Psychologie

volg-je-hart2

 

Keuzes maken kan soms ongelofelijk ingewikkeld zijn. Net als ieder mens herken ik het gevoel van verwardheid doordat je continue heen en weer wordt geslingerd tussen allerlei argumenten waarom je nu iets wel en waarom juist niet moet doen. Zo kan ik mij nog heel goed herinneren dat ik samen met Lars besloten had te gaan samenwonen en een huis te gaan kopen.

Nadat wij brochures hadden opgevraagd van een nieuwbouwproject, maakten wij een afspraak. Terwijl de dame van het project ons van alles vertelde over de verschillende appartementen, de voordelen ervan en de betalingsmogelijkheden, merkte ik een soort paniek bij mezelf. Er kwamen alleen maar negatieve gedachtes naar boven zoals: het is daar moeilijk parkeren, wat een klein balkonnetje, wat een onlogische indeling etc etc. Maar Lars zag wel het positieve en de dame van het project al helemaal. Tja, voor alles viel wat te zeggen, maar ik twijfelde enorm. Het was Lars die na twintig minuten de knoop doorhakte en zei: “we doen het niet”. Een gevoel van opluchting overviel mij.

Een paar weken later, terwijl ik op het punt stond het vliegtuig naar Mexico te pakken, kreeg ik een telefoontje van Lars met de mededeling dat hij een bod had gedaan op een huis. Waaaat??? Ik heb het nog niet eens gezien. Geen probleem, de makelaar zou speciaal voor mij die zondag dat ik weer terug was, met mij het huis gaan bezichtigen. Zo gezegd, zo gedaan. Terwijl de regen met bakken naar beneden kwam en ik nog in mijn uniform rondliep, stapte ik voor de eerste keer de drempel over van mijn toekomstige huis. Het klinkt raar, maar in de hal wist ik het al. Na een rondje door het huis ging ik zitten op de bank en zei tegen onze makelaar: zet jij een bakkie koffie, dan neem ik een douche want ik ben thuis. Onze makelaar had het al voorspeld. Tijdens ons eerste gesprek waarbij wij konden aangeven aan welke eisen ons huis moest voldoen, gaf hij aan met ons zoveel mogelijk bezichtigingen te gaan doen. Ook als deze niet voldeden aan onze eisen. Een huis kopen, dat doe je op gevoel. Het is zoals ik aan het begin van dit jaar postte: volg je hart, want dat klopt. Maar hoe weet je nu eigenlijk dat je je hart aan het volgen bent?

Het antwoord op deze vraag lijkt misschien moeilijk te beantwoorden, maar eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Heel kort door de bocht gezegd, als je naar je hart luistert word je blij. Nu hoor ik je al denken: tja makkelijk gezegd, wat heb ik hier nu aan? Dus hierbij wat tips en achtergrond informatie, om helder te krijgen of dat wat je aan het doen bent of wilt gaan doen wel werkelijk is wat je wilt.

Allereerst bestaat er bij het luisteren naar je hart geen twijfel. Dus merk je aan jezelf dat je aan het wikken en wegen bent, dan is de kans groot dat je ratio het heeft overgenomen. Je kent ze wel gedachtes als: aan de ene kant dit, maar aan de andere kant dat of als ik dit doe, dan kan dat gebeuren. De zogeheten beren op de weg. Vaak gaan dit soort gedachtes gepaard met gevoelens van angst. MAAR, als je merkt dat deze beren geen angst inboezemen, maar eerder een gezonde spanning, optimisme of opluchting oproept, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je hart zich heeft laten horen.

Twijfelen kost energie en het verlamt je. Daarom zul je merken dat als je een keuze te maken hebt en je nog niet goed weet of deze de juiste voor je is, je vermoeid raakt. Je belandt als het ware in een passieve nadenkende houding. Het onderwerp van je keuze kan zelfs een obsessie worden. Zodra je een keuze maakt die echt goed voor je is, waar je met heel je hart achterstaat, dan zul je merken dat de energie gaat stromen. Je wilt eigenlijk het liefste meteen aan de slag gaan.

Het klinkt wellicht wat negatief, maar het hart is egoïstisch. Het geeft niks om wat anderen van je keuze denken. Dus valt het je op dat bij het maken van je keuze de ander bepalend is, dan is waarschijnlijk je ego aan het woord. Die is namelijk niet bezig met wat jij echt wilt, maar meer met hoe je over gaat komen. Het ego is hard voor je en schroomt niet jou te bestoken met allerlei (voor)oordelen.

i love me

Ook bij keuzes uit het hart zal er onzekerheid bestaan, immers iets nieuws beginnen, is altijd eng. Echter in tegenstelling tot het ego zal het hart bemoedigend zijn. Je willen steunen en voor je zorgen. Het zal met oplossingen komen om je keuze door te zetten. Kun je het niet alleen dan zal het je helpen om hulp te vragen. Waarom, omdat je hart in jou gelooft.

 

Laat je reactie achter

Ik vind het leuk als je laat weten hoe jij erover denkt.