Durf te reizen

 
13 jul 2015, by Karin in Motiveren inspireren, relaties

De zomervakantie is volop aan de gang, de examens zijn achter de rug en voor vele jongeren begint een nieuwe fase van hun leven. Een fase waarin zij zich gaan storten op een nieuwe studie of zich gaan begeven in de “volwassen” wereld van werken. Er zijn er echter ook een aantal die, voordat zij die stappen gaan maken, eerst de tijd nemen om de wereld te gaan ontdekken. Mocht ik terug in de tijd kunnen gaan, dan zou ik voor dit laatste gekozen hebben. Het is ook een advies wat ik vaak aan jonge mensen geef.

Onder reizen versta ik hier niet een vakantie van een paar weken. Het reizen waar ik het hier over heb behelst een periode van minstens een half jaar. Een half jaar waarin van de ene plaats naar de andere wordt getrokken. Waarin je wordt uitgedaagd met minimale middelen te kunnen leven en creatief moet zijn om aan geld te komen. Reizen is de beste leerschool op het gebied van omgaan met onverwachte situaties. Accepteren van wat er is en openstaan voor andere culturen. Het doet je relativeren en het maakt je zelfstandig en onafhankelijk. Allemaal zaken waar je veel baat bij hebt in je volwassen leven.

Eén van de jonge mensen die voor dit avontuur heeft gekozen is Julien Soudy. Een Australiër die ik vorig jaar ontmoet heb op de Parade. Sinds deze ontmoeting volg ik de reis die hij op dit moment al een paar maanden aan het maken is samen met een Nederlandse vriend, Thomas Kuipers. De reis gaat van Vancouver Canada naar Buenos Aires, Argentinië. Niet per vliegtuig, niet per boot, niet per auto maar op de motor. Een reis waarbij zij zichzelf tot het uiterste moeten drijven en waarbij veranderingen aan de orde van de dag zijn. Iets wat met name Thomas ambieert.

thomas en julien
Omdat ik weet dat veel mensen ook dit soort dromen hebben, maar nog geremd zijn in het daadwerkelijk naleven ervan, stelde ik hen een aantal vragen. Wellicht zijn hun antwoorden net dat zetje wat je nodig hebt om tot actie over te gaan.

Hoe het allemaal begon

Een droom begint met een fantasie, iets wat steeds terugkeert in je hoofd maar nog geen concrete vormen heeft aangenomen. Bij Julien en Thomas begon deze droom ongeveer drie jaar geleden. Zij voerden in Turkije een gesprek over wat zij uit het leven wilde halen en wat nu eigenlijk de beste manier van leven is. De gevoelens van bewondering voor een groep motorrijders, die over hun reis vertelden van Kenia naar Thailand, deed hen beseffen dat zij dat ook wilden. Maar Julien had nog geen motorrijbewijs en er moest ook nog wat gespaard worden. Dus namen zij voor een aantal maanden afscheid van elkaar en na drie maanden troffen zij elkaar weer in Amsterdam.

Het plan

Julien en Thomas zijn er beiden van overtuigd dat het beste plan, geen plan is. Het enige dat vaststond was dat de reis zou beginnen in Alaska en zou eindigen in Ushuaia. Omdat ik geen idee had waar dat lag ben ik het maar even op gaan zoeken en zo kwam ik erachter dat het de meeste zuidelijke stad ter wereld is. Zij is gelegen aan de zuidelijkste kust van de provincie Vuurland, Antartica en Zuid-Atlantische eilanden van Argentinië (bron: Wikepedia).

Het voordeel van niet al te veel plannen is dat je dan ook niet veel kan vergeten. Dat achteraf blijkt dat Ushuaia niet te bereiken is in juli, omdat het dan winter is en de wegen onbegaanbaar zijn voor motoren, betekende niet dat hun reis geruïneerd was. Zij hebben ervaren dat door dit gebrek aan planning er altijd wel wat anders op je pad komt, wat ook mooi blijkt te zijn.

De planning bestond dus niet zozeer uit het uitstippelen van de route maar had met name te maken met financiën. Want ondanks dat zij zouden leven op een zeer klein budget, was er wel geld nodig. Wat hierbij lastig was, is dat het moeilijk is om op voorhand en schatting te maken van de kosten. Onvoorziene kosten, zoals motorreparaties waren hierbij niet inbegrepen, maar daar dien je dus wel rekening mee te houden. Tijdens de reis werd/wordt zo goedkoop mogelijk geleefd. Geen hotels, geen restaurants en vrijwel overal slapen zij voor niks. Met 25 euro per dag redden zij het. Is er extra geld nodig dan wordt er overal waar mogelijk gewerkt. De visie van Julien met betrekking tot geld is vrij eenvoudig.

“Geld heeft eigenlijk geen enkele waarde, sparen is onzin. Het is alleen handig als je er iets mee doet wat je gelukkig maakt en voor ons beiden was dat reizen. Lange reizen overstijgen korte reizen en dit gedeelte van de wereld kenden wij beiden nog niet.”

De reis
Het motorrijbewijs was behaald, de tickets waren gekocht en ook de families wisten nu dat de reis echt plaats zou gaan vinden. Natuurlijk brengt dit zorgen met zich mee en het liefste wil je als ouders je kinderen dichtbij je hebben. Het is dan ook van belang dat ouders inzien dat liefde betekent dat je los moet laten. Dat je vertrouwen hebt in je kind en dat je ze de kans biedt datgene te doen waar hun passie ligt. Buiten de zorg is er natuurlijk ook het gemis. Dit geldt niet alleen voor de families en vrienden in Nederland, maar ook voor de avonturiers zelf. Toch kan Julien nu constateren dat als je de plek waar je bent, beschouwt als de plek waar je wilt zijn, dat je dan niks of niemand mist. Wat niet betekent dat hij ze niet graag weer zou willen zien. Dit geldt overigens ook voor al die mensen die hij ontmoet heeft op deze reis.

Deze ontmoetingen zijn namelijk de highlights van de reis en hebben hun een aantal lessen geleerd. Allereerst is daar de bewustwording dat wij allemaal eigenlijk hetzelfde zijn, maar tegelijkertijd zo verschillend. Zo is de belangrijkste drijfveer voor eenieder, de liefde voor familie en vrienden. De generositeit van mensen heeft hen beiden versteld doen staan. Een man die zijn eigen truck uitleent omdat de motoren gerepareerd moesten worden of een homecook meal bij een boerengezin. Arm of rijk ieder is vrijgevig binnen zijn eigen mogelijkheden. Waarbij zij wel hebben opgemerkt dat arme mensen meer geven dan rijken en dat zij ook een betere kijk op de waarde van geld hebben.

Het zijn al die lessen die zij meenemen voor de rest van hun leven. Zij weten nu uit ervaring dat reizen je zelfstandig maakt en zelfvoorzienend. Hoe om te gaan met een scala aan situaties en hoe je leert te genieten van zaken die anderen als zeer onaangenaam zien. Hoe je onzekerheid kan accepteren en je er niet druk om te maken. Dingen lopen zoals ze gaan en het is allemaal goed. Dit zijn onbetaalbare lessen die je op school zelden te leren krijgt, maar waar je tijdens reizen onvermijdelijk mee te maken krijgt.

Live de leven

Julien en Thomas leven hun droom en mocht jij ook een droom hebben voor een wereldreis dan is hun advies eigenlijk heel simpel. Gewoon doen. Er zullen altijd redenen zijn om iets niet te doen. En het klinkt cliché, maar je kan beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, dan van iets dat je gelaten hebt.
Voor wat betreft de toekomst, wie weet komt er ooit een Hostal in Latijns Amerika, maar dat is nu niet aan de orde. De toekomst reikt zo ver als de trip van morgen wanneer zij door Guatape richting Ecuador gaan rijden. Zij hebben nog een lange weg te gaan.

Thomas en Julien billen

Julien en Thomas schrijven over hun reis op hun blog met de toepasselijke naam “Live de leven”, klik hier en laat hun verhaal je inspireren er zijn tevens heel veel gave foto’s op te zien.

Laat je reactie achter

Ik vind het leuk als je laat weten hoe jij erover denkt.